Чували ли сте за Великият дядо? В гора в южната част

...
Чували ли сте за Великият дядо? В гора в южната част
Коментари Харесай

Великият дядо: Кипарис на 5000 години е претендент за най-старото дърво в света

Чували ли сте за " Великият дядо "? 

В гора в южната част на Чили гигантско дърво, оживяло хиляди години, скоро ще бъде признато за най-старото в света.

Известно като „ Великият дядо “, стволът на дървото е с диаметър четири метра и е високо 28 метра. Смята се, че съдържа научна информация, която може да хвърли светлина върху това по какъв начин планетата се е приспособила към климатичните промени.

Предполага се, че е на повече от 5000 години и е на ръба да измести “Метусал ” - 4850-годишен четистошипов бор от Големия басейн, открит в Калифорния в Съединените щати, като най-старото дърво на планетата.

„ То е оживяло, няма други, които са имали опцията да живеят толкоз дълго “, сподели Антонио Лара, откривател в Австралския университет и Чилийския център за просвета за климата и устойчивостта, който е част от екипа, измерващ възрастта на дървото.

Великият дядо е на ръба на бездна в гора в южния район Лос Риос, на 800 километра южно от столицата Сантяго.

'It's a survivor': a cypress in southern Chile known as 'The Great Grandfather' could be up to 5,000 years old, making it the oldest known tree in the world Chihttp://u.afp.com/i6X3
— AFP News Agency (@AFP)

Това е Fitzroya cupressoides, тип кипарис, който е ендемичен за южната част на континента.

През последните години туристи от целия свят вървяха по един час през гората, с цел да стигнат до мястото и да се снимат до новото „ най-старо дърво в света “.

Поради възходящата му популярност, националната горска организация трябваше да усилят броя на пазачите на парка и да лимитират достъпа, с цел да защитят Великия дядо.

За разлика от това дърво, точното местонахождение на Матусал се пази в загадка.

Известен още като патагонски кипарис, той е най-големият дървесен тип в Южна Америка.

Живее дружно с други дървесни типове, като койгуе, сливов бор и тепа, жабите на Дарвин, гущери и птици като чукао тапакуло и чилийски ястреб.

Векове наред този тип е бил отсичан, с цел да се строят къщи и кораби, а през XIX-ти и XX-ти век е бил всеобщо изсечен.

California hosts the world’s oldest tree, the world’s tallest tree, and the world’s largest tree, when its forest cover is 17.8% of its territory (35th state in the U.S. per forest cover)
— Massimo (@Rainmaker1973)
Развълнуваните учените
Пазачът на парка Анибал Енрикес открива дървото, до момента в който патрулира в гората през 1972 година Той умира от инфаркт 16 години по-късно, до момента в който още веднъж обикаля същата гора на кон.

„ Той не искаше да се схваща от необятната общност къде се намира, тъй като знаеше, че е доста скъп “, сподели щерка му Нанси Енрикес, която също е надзорник в парка.

Племенникът на Енрике, Джонатан Баричович, е израснал, играейки измежду този тип кипариси и в този момент е един от учените, учещи типа.

През 2020 година Баричович и Лара съумели да извлекат проба от Великия дядо, употребявайки най-дългата съществуваща ръчна бормашина, само че не съумели да стигнат до центъра.

Те пресметнали, че тяхната проба е на 2400 години и употребявали планиран модел, с цел да изчислят цялостната възраст на дървото.

Баричович сподели, че " 80 % от опциите демонстрират, че дървото ще се окаже на 5000 години. "

Той се надява скоро да разгласяват резултатите.

Проучването провокира неспокойствие в научната общественост, като се има поради, че дендрохронологията - методът за датиране на дървесните пръстени досега на образуването им - е по-малко точена, когато става въпрос за по-стари дървета, защото доста от тях имат изгнила вътрешност.

At over 2000 years old, El Arbol, is among the oldest living trees in the world. With a 10 meter (33 The circumference of the trunk is an amazing 54 meters (178 feet). Located 8 miles (13km) from the city of Oaxaca
— niloc1406195 Colin President Elect
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР